Als er glaucoom bij één van uw ouders is gevonden, dan is het verstandig om bij de arts die hem of haar behandeld na te vragen of het een erfelijke variant betreft.
De internationale groep oogartsen die het onderzoek naar de oorzaken van deze vervelende ziekte wereldwijd in kaart heeft gebracht, schrijft op haar website de adviezen hoe de artsen u het beste zouden kunnen begeleiden.
Een opticien, een contactlensspecialist of een (extra-murale) optometrist kunnen een aantal korte tests voor u doen die ieder op zich niets vertellen over de voortgang van de ziekte bij uzelf.
Om een goed onderbouwt advies te kunnen geven, is het noodzakelijk, dat een daarvoor opgeleide zogenoemd ‘klinisch’ (intra-murale) optometrist in een ziekenhuis de bloeddruk, de gecallibreerde oogdruk en de hoornvliesdikte, en ook het kleine beetje ruimte tussen uw iris en het hoornvlies rondom in elk oog opmeet en dan daarna een digitale weergave maakt van de binnenwand van uw ogen én een volledig gezichtsveld onderzoek voor beide ogen uitvoert.
Een grote groep engelse patiënten die door deskundigen zijn onderzocht in de Norfolk Eye Study hebben de artsen een goed bruikbare leiddraad opgeleverd over het voorkomen van glaucoom bij een dwarsdoorsnede van een gemiddeld blanke (nordic celtic caucasian) bevolkingsgroep. De rode stippellijn geeft aan, dat ook een kleine percentage van de mensen met een lage oogdruk toch glaucoom doormaken. Alle aanvullende onderzoeken zijn dus voor de patiënten belangrijker dan in het verleden werd gedacht.
Pas als al deze onderzoeken allemaal volledig en nauwkeurig zijn uitgevoerd, dan kan er overleg volgen met een in glaucoom gespecialiseerde arts.
Wordt één van deze onderzoeken niet uitgevoerd, dan is een diagnose en een behandelplan heel moeilijk vast te stellen (schrijven de deskundigen ) Omdat uw zorgverzekeraar dat complete onderzoek alleen vergoed als uw huisarts u verwijst, is die uiteraard nog altijd de ‘poortwachter’ van het systeem. Omdat al die onderzoeken veel investeringen vragen in gespecialiseerde apparatuur en opleiding van de onderzoekers, en veel onderzoeksuren, is het logisch dat u daarvoor naar de afdeling oogheelkunde van een ziekenhuis, of naar een externe oogkliniek of een academisch ziekenhuis wordt verwezen.
Als er onderzoek gedaan wordt naar de erfelijke factor dan komt u daarvoor later terecht bij een daarin gespecialiseeerde arts-geneticus.
Het is belangrijk dat u deze onderzoeken allemaal laat uitvoeren, en uw huisarts kan u – in overleg met de ziekenhuizen in de directe omgeving- vertellen wanneer zo’n onderzoek ergens kan worden ingepland.
Rekent u wel op een wachttijd van een aantal weken als u niet met spoed gezien hoeft te worden.